(WE) L💚VE YOUR CLOTHES
Â
Naast de boodschap die kinderkleding brengt, vinden we ook het ecologische en ethische aspect heel belangrijk. Daarom hebben we bij het samenstellen van ons assortiment gekozen voor duurzame materialen die ethisch vervaardigd zijn.
Duurzaam betekent voor ons:
- van natuurlijke origine (zo komt er bij het wassen, recycleren, en in het allerslechtste geval weggooien, geen plastic vrij),
- zo veel mogelijk van biologische teelt,
- gekleurd met ecologische verven: veilig voor je kindje, de natuur, en de mensen die de kleding hebben gemaakt,
- van goede kwaliteit zodat de kledij lang meegaat,
- eerlijk gemaakt met een fair loon en goede werkomstandigheden voor de makers en uiteraard zonder kinderarbeid (onze kleding wordt eerlijk gemaakt in India, de Verenigde Staten, Portugal en Turkije, onze accessoires worden eerlijk gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, Thailand en Bali).
- tijdloze designs die aan het einde van het seizoen niet en masse worden afgedankt: de komst van nieuwe designs wil niet zeggen dat de kleding van het voorbije seizoen of voorbije jaar aan waarde moet inboeten, er werd immers even hard aan gewerkt.
Maar een duurzamere oorsprong zorgt niet noodzakelijk voor een duurzaam leven van de kledij. Door het korte leven dat veel kledij beschoren is, is de kledingindustrie niet bepaald een groene industrie. Daarom zijn we naast het "reuse, refuse, repair"-principe ook een grote voorstander van het principe "wear, care, share, repair".
WEAR
Kinderen houden van kruipen, klauteren, rollen en ravotten. Onze kleding is hierop voorzien: praktisch, comfortabel, kwalitatief en fleurig! We kopen ook graag "op de groei": broekspijpen of mouwen die je kan oprollen, verstelbare tailles, kleedjes die goed passen van onder de knie tot boven de knie, ...
CARE
Met de juiste zorg gaat onze kledij extra lang mee. Bij elk artikel vind je de wasinstructies en dankzij de Love Your Clothes-campagne vind je hier alvast enkele tips (de meer uitgebreide, Britse campagne vind je hier). De algemene regels zijn:
- 30°C is vaak genoeg om kleding te wassen (niet-delicaat ondergoed en kousen mogen natuurlijk op 60°C voor een goede hygiëne),
- wassen op een lage temperatuur zorgt voor een beter kleurbehoud en zwieren op een laag toerental vermindert het pluizen,
- gebruik een ecologisch wasmiddel,
- wasverzachter kan je gemakkelijk achterwege laten,
- drogen op een wasrek geeft je kleding een veel langer leven.
Fleurige kinderkleding aan het wasrek zorgt ook nog eens voor een vrolijke noot in huis of in de tuin.
De droogkast is vaak ecologischer te gebruiken voor niet-kleding (zoals handdoeken) aangezien die gemakkelijker aan een hoog toerental gezwierd kan worden zonder veel schade op te lopen, waardoor de droogkast ook minder verbruikt omdat het wasgoed al droger is bij de start.
SHARE
Ons aanbod bestaat uit kwalitatieve en voornamelijk unisex kleding, wat het superhandig maakt om te delen en door te geven! Geef je kleding door aan vrienden, familie, kennissen, verkoop het op tweedehandsbeurzen of online of ga gezellig swishen.
Er zijn ook verschillende lokale organisaties die o.a. materiële hulp bieden aan (kansarme) moeders waar je terecht kan om draagbare kleding te doneren: Moeders voor Moeders (Antwerpen, kinderkleding tot 14 jaar), Baby-Nest (Gent, kinderkleding tot 8 jaar), Nasci (Brussel, kinderkleding tot 14 jaar), MamaStart (Brugge, kinderkleding tot 12 jaar). Ook te kleine kleding naar een container brengen of laten ophalen is een optie, maar dan is het niet altijd duidelijk of deze goed terechtkomt, Charlie Magazine schreef hier een interessant artikel over. In Antwerpen tracht De Collectie alvast om zo veel mogelijk opgehaalde kleding lokaal te verwerken, te recycleren en te verkopen, voorlopig zou dit voor ongeveer 50% van de opgehaalde kleding lukken.
REPAIR
Kinderkleding leidt een intensief leven en kan (of zal ;-)) zelfs met de beste zorgen wel wat slijten. Een pluizenverwijderaar kan soms al wonderen doen! Kleine gaatjes of vlekken kan je eenvoudig camoufleren met strijkpatches, voor het grotere werk kan je terecht bij professionele naai(st)ers, of bij een naai- of repaircafé. Comfortabele kledij met een onuitwasbaar vlekje of niet te herstellen gaatje, kan naast spelkledij vaak ook nog dienen als pyjama! Indien met je kledingstuk in zijn geheel niets meer aan te vangen valt, kan je de afgedragen kleding gelukkig nog (laten) upcyclen of recycleren, tot een vrolijke slinger bijvoorbeeld.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.